Welke soorten oliën zijn er?
Er zijn allerlei verschillende soorten oliën die allemaal hun eigen afkomst en doel hebben. Zo worden oliën gebruikt om in te koken, maar ook om op de huid te smeren. Er zijn ook mensen die olie gebruiken in de bouw of herstel van gebouwde objecten. Zo heb je bijvoorbeeld biologische arganolie voor verzorging van de huid of het haar. Er is ook arganolie voor nagels om deze op de juiste manier te verzorgen en te behouden zoals je ze wilt hebben. Maar ook de olijfolie en zonnebloemolie zijn bekende oliën die in veel huishoudens voorkomen voor allerlei doeleinden.
Olie om mee te koken
Olijfolie: Olijfolie kan ook worden gebruikt bij het bakken. De olie is vloeibaar, maar iets minder heet dan arachideolie. Olijfolie heeft ook een smaak, wat meestal geen probleem is, maar voor sommige gerechten is het niet geschikt, daar moet dus rekening mee gehouden worden.
Er zijn talloze soorten oliën om mee te bakken, sudderen en braden. Tafel Oliën zijn er in veel verschillende soorten en bijna alle oliën zijn afgeleid van noten of zaden, fruit of groenten, of zijn gemaakt van dierlijke vetten (boter wordt bijvoorbeeld gemaakt van melk).
Naast olijfolie zijn er nog veel meer soorten olie die je in je keuken kunt gebruiken. Maar wist je dat je het beste niet de ene en de andere olie tegelijk kunt verhitten? Ze hebben allemaal hun eigen smaak en kwaliteit.
Andere doeleinden van oliën
Sommige basisoliën zijn ook belangrijke bak oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie, saffloerolie, sesamolie, die industrieel worden gebruikt om verschillende consumentenproducten te maken, evenals huishoudelijke kook- of kruiden oliën, enz.
Olijfolie Olijfolie is waarschijnlijk de meest gebruikte olie. Kies altijd voor de “extra vierge” olijfolie variant, dit is een belangrijke kwaliteitsindicator, dan weet je altijd dat je een goede kwaliteit olijfolie hebt. Er worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan olijfolie, maar het bevat slechts 8% tot 15% meervoudig onverzadigd vet (maar 70% enkelvoudig onverzadigd vet).