Hoe kan een podotherapeut je verder helpen?

Wat is podotherapie? Een vraag die veel gesteld wordt als we kijken naar het aantal mensen die Google hiervoor gebruiken om het antwoord te vinden. Podotherapie is een lastig woord en ik kan me zo voorstellen dat je – indien je nog nooit last hebt gehad van je rug, voeten of andere delen van je lichaam – nooit van podotherapie hebt gehoord. Podotherapie is een vakgebied waarin het gaat om het behandelen van lichamelijke klachten. Het gaat hierbij vaak om problemen met de onderrug, heupen of knieën. De oorzaak wordt in een sessie onderzocht. Zo kan het voorkomen dat het probleem van uw knie niet komt door uw knie. Maar door een afwijkende stand van uw voeten. Het hele lichaam is in connectie met elkaar en voeten zijn een belangrijk onderdeel van de houding die u aanneemt. Om dit te analyseren en te verhelpen komt een podotherapeut om de hoek kijken. 

Het werk van een podotherapeut 

Er zitten podotherapeuten in het hele land. De meest centrale vind je in Utrecht, de podotherapeut Utrecht kunnen we als voorbeeld hiervan nemen. Deze man of vrouw is gespecialiseerd op het gebied van alle klachten die voortkomen uit de voeten. Ze kunnen dan ook met het aanpakken van uw voeten meerdere klachten verhelpen. Vaak in de reeds genoemde gewrichten als de knie, heup of lage onderrug. Een therapeut kan de juiste steunzolen aanbrengen zodat uw houding weer optimaal is of kan met taping de stand van de voet aanpassen. Ook voor ortheses, nagelbeugels en eventueel advies over uw schoenkeuze bent u hier aan het juiste adres.  

Het is lastig in te schatten om te zeggen wanneer een therapeut u verder kan helpen. Symptomen als pijn of vermoeidheid in de voeten en benen is overigens altijd een reden om een afspraak te maken. Schroom dan ook niet om een afspraak te maken, het kan zijn dat een consult of hulp ook wordt vergoed door uw zorgverlener. Overleg hiervoor altijd eerst met uw verzekeraar!