Zorgverzekering afsluiten. Wat moet ik weten?

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben, tenminste een basis verzekering. Op die manier kunnen Nederlanders niet in grote financiële problemen komen wanneer men uit het niks ziektekosten maken. Het is belangrijk dat we weten wat het inhoudt. Toch weet niet iedereen wat het is. Een zorgverzekering afsluiten is dus belangrijk en in dit artikel leggen we de zorgverzekering wat meer uit. 

De zorgverzekering is een verzekering voor jouw gemaakte kosten bij de zorg. De verplichting in Nederland zorgt ervoor dat we met zijn alle maandelijks een bedrag betalen aan de verzekeringen. Dit geld wordt gebruikt om jouw gemaakte kosten in de zorg te betalen (waarvoor je in je verzekering gedekt bent in ieder geval).

Soorten verzekeringen

Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen waar we een onderscheid in kunnen maken, namelijk de basis zorgverzekering (verplicht), de aanvullende zorgverzekering en de collectieve zorgverzekering. 

De basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn verzekerd bij hun ouders. Hier worden niet alle kosten gedekt en moet je vaak een eigen risico betalen wanneer je kosten maakt. Het overige bedrag wordt vervolgens vergoed. De hoogte van de eigen risico hangt samen met de premie die je maandelijks betaald. 

De aanvullende zorgverzekering is voor mensen die meer dekking willen, bijvoorbeeld meer tandartskosten of fysio behandelingen. 

Tot slot heb je de collectieve zorgverzekering. Deze is voor een grotere groep mensen die korting krijgen op hun premie omdat een grote groep mensen wordt aangesloten bij een zorgverzekeraar. Dit wordt vaak gebruikt binnen bedrijven.

Voor meer informatie over het afsluiten van je zorgverzekeringen en de verschillende soorten zorgverzekeringen kun je kijken op de volgende website: www.zorgkiezer.nl