Schakel een psycholoog GZ in tegen stress

Heb je veel last van stress en kun je je hoofd lastig leeg maken? Dit kan op de langere termijn zorgen voor veel problemen. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid maar kan ook andere nare bijkomstigheden met zich meebrengen. Lees hier meer over de oorzaken van (langdurige) stress en over een psycholoog GZ.

Oorzaken stress

Er zijn diverse oorzaken voor stress, denk bijvoorbeeld aan overmatig werken. Dit kan zorgen voor een burn-out en heeft een grote impact op je leven. Andere oorzaken van stress zijn onverwachte vervelende gebeurtenissen zoals het verlies van een naaste of bijvoorbeeld geldproblemen. Een relatiebreuk kan ook veel stress opleveren, zo zijn er genoeg redenen die stress veroorzaken. Bij langdurig stress is het altijd wijs om een psycholoog GZ in te schakelen, zodat je met iemand kan praten. Een psycholoog GZ kan je leren omgaan met onzekerheden of vervelende gebeurtenissen in je leven.

Gevolgen

Van langdurig stress kun je behoorlijk wat problemen ervaren. Zo zijn er veel mensen die een verslechterde relatie ontwikkelen omdat zij hun stress op hun partner afreageren. Ook kan het zorgen voor psychische problemen die lang aan kunnen houden. Als je over je grenzen heen gaat door bijvoorbeeld overmatig werken kun je een burn-out krijgen waardoor je thuis komt te zitten. Als je er met niemand over praat en je gevoelens opkropt zul je dit op de langere duur merken. Daarom kun je beter kiezen voor een psycholoog GZ, lees hieronder meer over oplossingen.

Oplossingen

Er zijn veel manieren om stress te verminderen. Kijk bijvoorbeeld naar waar je energie van krijgt, wat vind je leuk om te doen? Door meer tijd te spenderen op activiteiten waar je energie van krijgt zul je minder stress ervaren. Belangrijk is ook om een gezond voedingspatroon te volgen met voldoende beweging. Zo is het bewezen dat een wandeling in de natuur je hoofd leeg maakt en zorgt voor een goede mentale staat. Probeer minder tijd te besteden aan de dingen die je stress opleveren. Praat hierover met een psycholoog GZ. Het is ook gezond om op tijd naar bed te gaan en op tijd op te staan, als je rust en regelmaat in je leven hebt zal je merken dat het makkelijker is om je gedachten te plaatsen en om te gaan met je problemen. 

Psycholoog GZ

Een psycholoog GZ kan je helpen met het verwerken van nare gebeurtenissen of onzekerheden. Je gaat eigenlijk in gesprek met iemand die verstand heeft van mentale problemen en vertelt waar je mee zit. Vervolgens wordt er een plan opgesteld om jou te behandelen. Meestal ga je kijken naar waar het probleem vandaan komt en wat er allemaal gedaan kan worden om je te helpen. Je gaat doelen stellen die je wil bereiken voor de komende periode om je beter te voelen. De psycholoog GZ gaat je hierbij begeleiden. 

Conclusie

Mocht je last hebben van langdurige stress of andere mentale problemen, dan is het raadzaam om een psycholoog GZ in te schakelen.