Voor korte wachttijden en betere bereikbaarheid zoek je een online psycholoog

GGZ-medewerker

Een online psycholoog lijkt wat afstandelijk, maar dit hoeft de hulp die je nodig hebt niet te belemmeren. Een psycholoog op afstand kan je namelijk ook heel goed helpen. Het is vooral fijn dat wanneer je eindelijk de doorverwijzing hebt van de huisarts, je dan niet heel lang hoeft te wachten op een plekje in de agenda. Een psycholoog die je online spreekt, is vaak ook beter te bereiken buiten de afspraken en de drempel is minder hoog om de psycholoog te benaderen dan wanneer je moet gaan bellen.

Kortere wachttijd voor een online psycholoog

Online beginnen met je therapie heeft verschillende voordelen. Zo kun je sneller de zorg krijgen die je wilt. Door de toename in de behoefte aan geestelijke gezondheidszorg, zijn de agenda’s van psychologen vaak heel vol. De wachttijden en wachtlijsten kunnen flink oplopen en lang worden. Wanneer je zover bent dat je naar de huisarts bent gegaan en deze het ermee eens is dat je de hulp van een psycholoog nodig hebt, dan wil je ook snel geholpen worden. De problemen waar je mee loopt, heb je vaak al voor een langere tijd. Een online psycholoog heeft vaak een kortere wachttijd van bijvoorbeeld twee werkdagen. Bij een gewone psycholoog kan dit gauw zes weken of meer zijn.

Veel flexibiliteit en betere bereikbaarheid

Naast dat de wachttijden korter zijn voor online therapie, is dit ook flexibeler. Een afspraak of sessie kan namelijk op iedere plek plaatsvinden. Zo kun jij je het meest comfortabel voelen bij een gesprek met een online psycholoog. Dit geldt in veel gevallen ook voor het tijdstip. Heb je bijvoorbeeld last van slaapproblemen en is de ochtend gewoon niet mogelijk? Je kunt dan vaak ook in de avond je afspraak plannen. Omdat de afspraak online is, kan jouw psycholoog ook vanuit de woonkamer met jou het gesprek voeren. Ook als je voornamelijk in de nacht last hebt van bijvoorbeeld angsten, kun je een online psycholoog altijd een berichtje sturen. Alleen de mogelijkheid om op ieder moment iets te kunnen sturen kan al goed helpen. Het is natuurlijk wel van de psycholoog afhankelijk wanneer je antwoord krijgt.

Is een online psycholoog wat voor jou?

Het is afhankelijk van je specifieke klachten en je voorkeur of een online psycholoog ook echt een optie is voor jou. Volledige online gesprekken kunnen soms niet passen bij jouw manier van communiceren of bijvoorbeeld je vluchtgedrag makkelijker maken. Samen met de psycholoog kun je bekijken of online therapie wel echt iets is dat past bij jouw persoonlijkheid. Je kunt dit het beste niet alleen beoordelen. Vraag bijvoorbeeld naar de mening van iemand die dicht bij je staat. Overleg ook met de online psycholoog na een paar sessies over hoe de therapie via internet gaat. Het is namelijk nog steeds mogelijk om fysieke gesprekken te voeren als dit nodig is. Verder is het ook belangrijk dat je een erkende psycholoog benadert. Zo heb je de meeste kans op de juiste zorg voor jou.