Hoe kies je de juiste kabelbinder?

kabelbinders

Kabelbinders of tiewraps zijn erg handig voor verschillende doeleinden.

Zoals de naam doet vermoeden is het een gereedschap om te gebruiken om je kabels strak vast te binden om de kabels op orde te houden. Maar door de veelzijdigheid van dit hulpmiddel zijn ze ook ontzettend handig bij het vastmaken van allerlei hulpstukken en ook het repareren hiervan. Hierdoor zijn ze bijna niet meer weg te denken uit de gereedschapskist. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van goede kabelbinders?

kabelbinders

Wat voor kabelbinders zijn er allemaal?

Er is een groot verschil in prijs, deze kan variëren van een paar cent tot honderden euro’s. De goedkope tiewraps zijn vaak gemaakt van gerecyclede resten kunststof. Tijdens het vastmaken gaat de tiewrap moeilijker vast en maakt ook veel geluid, terwijl een hoogwaardige soort heel soepel en stil in gebruik is. Ook is deze bestand tegen veel zwaardere toepassingen.

Vaak heeft een tiewrap twee uitvoeringen. De eerste en meest populaire variant is een lange kunststof strip met aan een kant een opening en aan het andere uiteinde ribbeltjes. Je schuift de spitse kant met ribbeltjes door de opening en dan zit de strip permanent vast. Tegenwoordig zijn er ook uitvoeringen waarbij de band opnieuw opengemaakt kan worden en ze zo hergebruikt kan worden. De tweede soort heeft geen ribbeltjes maar knopjes en een metalen lipje in de opening, waardoor het gebruik soepeler gaat.

Ook zijn er allerlei soorten maten tiewraps. Heb je veel kabels of moet het bandje een groot oppervlak bijeen houden, dan is een lange, stevige wrap nodig. Heb je juist twee kleine snoertjes en wil je deze zo onzichtbaar mogelijk vastmaken? Kies dan voor een dun kort bandje.

Als laatste kan er nog gekeken worden naar de kleur van de tiewrap. De meest voorkomende soorten zijn zwart of wit. Zwarte kabelbinders kunnen goed buitenshuis gebruikt worden terwijl de witte slechte bestand zijn tegen UV-straling waardoor ze beter binnenshuis werken. Wil je een duidelijk onderscheid maken in de kabels? Kies dan voor verschillende kleurtjes.